Inici | Àrea Privada | www.academia.cat | Contacte | Avís legal

Notícies

El dijous 30 de novembre el Síndic de Greuges, Rafael Ribó,  va fer la presentació al Parlament de Catalunya de l'informe anual sobre els drets de l'infant. La presentació va anar a càrrec del mateix Síndic i l'Adjunta l’adjunta per a la defensa dels drets dels infants i adolescents, M. Jesús Larios.

L’AEP (Asociación Española de Pediatría) i la Fundació Mapfre han elaborat una versió abreujada de la “Guía para padres sobre la prevención de lesiones no intencionadas en la edad infantil” editada l’any 2016 i que podeu trobar a l’apartat “Documentació” de la nostra web.

L’Agència de Salut Pública del Departament de Salut ha publicat una actualització de la guia “Alimentació saludable en l’etapa escolar”, que va aparèixer en la seva primera edició l’any 2005 i es va actualitzar l’any 2012. L’objectiu de la guia és facilitar a les famílies, als centres educatius i als serveis de restauració escolar eines per preparar acuradament les planificacions alimentàries i alhora promoure hàbits alimentaris saludables entre la població infantil.

La SENeo (Sociedad Española de Neonatología), amb la col·laboració de l’AEPap (Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria) han publicat un protocol de seguiment del prematur tardà.

L’Agència de Salut Pública del Departament de Salut ha actualitzat el procediment d’actuació davant casos sospitosos produïts pel nou coronavirus (MERS-CoV).

El dia 14 de novembre es van lliurar els Premis a l’Excel·lència 2017 del Col·legi de Metges de Barcelona.

Entre els guardonats d’aquest any es troben la Unitat Funcional d'atenció als abusos sexuals a menors de l'Hospital Sant Joan de Déu i 5 pediatres: Iolanda Jordan, Alfons Macaya, Fco José  Molina,  Antoni Soriano i Magda Valladares.

Coincidint amb la campanya de vacunació contra la grip estacional el Termcat presenta una infografia interactiva del calendari de vacunacions vigent actualment a Catalunya, amb enllaços a les fitxes de vacunes sistemàtiques del diccionari en línia Terminologia de les vacunes.

La vacunació contra el VPH està inclosa en el calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya des de l’any 2007 (nenes nascudes a partir de 1997). Fins ara s’ha disposat de dues vacunes: una de tetravalent (VPH4), Gardasil®, i una de bivalent (VPH2), Cervarix®.

A partir del mes de novembre de 2017, els centres vacunals disposaran de la vacuna nonavalent  (VPH9), Gardasil 9, per a les indicacions de vacunació segons les recomanacions del Departament de Salut

Projecte en el que participen 5 hospitals pediàtrics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP) de Barcelona, l’Hospital Universitari Sant Joan de Déu (HSJD) d’Esplugues de Llobregat, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP) de Badalona i el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí (Taulí) de Sabadell. 

L’AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) ha publicat un nota informativa comunicant que els medicaments de metilprednisolona injectables que contenen lactosa d’origen boví poden causar reaccions al·lèrgiques greus, quan s’administren durant el curs del tractament de reaccions al·lèrgiques agudes, a pacients al·lèrgics a les proteïnes de la llet de vaca. Per tant s’estableix la contraindicació d’ús d’aquests medicaments en pacients en els que se sàpiga o es sospiti que són al·lèrgics a la llet de vaca.

L'objectiu d'aquest pla, que es va posar en marxa la temporada 1999-2000, és obtenir una informació diària sobre la morbiditat per infeccions respiratòries agudes ateses pels metges sentinella distribuïts per Catalunya, detectar de forma precoç l'aparició de les epidèmies de grip i caracteritzar els virus circulants.

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ha llançat la campanya “Amb tu, com a casa”, que té com a objectiu recaptar 880.000 euros per crear un nou Centre de Neonatologia Avançada. 

El passat 19 d’octubre es va fer una roda de premsa per presentar la campanya de vacunació contra la grip 2017-2018 del Departament de Salut, que es posa en marxa avui, 23 d’octubre.

Un dels objectius d’aquest any, que té el suport de la la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia i l’Associació Catalana de Llevadores, és augmentar la vacunació en dones embarassades, situada a Catalunya aproximadament en un 3%, molt lluny de la cobertura de la tos ferina que supera el 80%.

La SENeo (Sociedad Española de Neonatología), amb la col·laboració de l’AEPap (Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria) i la Red SAMID (Salud Materno Infantil y Desarrollo) han publicat un protocol de seguiment del nadó menor de 1500g o menor de 32 setmanes de gestació.

L’ONG Save the Children ha presentat l’informe "Ojos que no quieren ver"/”Ulls que no volen veure” en el que aprofundeix en l’abordatge de l’abús sexual que pateixen el menors en el nostre país, quines són les dificultats que troben en el seu maneig i quines són  les solucions que proposen.

 

L’informe té un annex amb dades territorials de Catalunya.

L’AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) ha rebut comunicacions de problemes de subministraments dels medicaments que contenen Aciclovir injectable, pel que recomana limitar l’ús de las existèncias disponibles per:

 - Pacients immunodeprimits i trasplantats

- Encefalitis herpètica

- Meningitis vírica

- Malaltia neonatal o congènita

- Varicel·la (només en casos greus que requereixen administració iv).

 D’altra banda es recomana el pas a la via oral tan aviat como sigui possible.

El Comitè de Lactància Materna de l’AEP ha publicat un document que aporta recomanacions que els professionals han de conèixer per donar suport i facilitar la lactància en qualsevol àrea de l’hospital i, sempre que sigui possible, animar a la mare a continuar amb la lactància materna, atès que el benefici es superior al suposat risc d’ingressar el nen amb la mare.

Recentment les vacunes conjugades tetravalents contra els meningococs dels serogrups A, C, W i Y, Nimenrix® i Menveo®, han perdut la qualificació d’ ”ús hospitalari”, el que  permet que estiguin disponibles a les farmàcies comunitàries, com a productes subjectes a prescripció mèdica.

El Comitè de Lactància Materna de l’AEP ha elaborat un document en el que s’expliquen els principals avantatges de l’alletament matern per la mare, el nen i la societat. També s’ofereixen recomanacions sobre com preparar-se per la lactància materna durant l’embaràs i en situacions especials.

El Comitè de Lactància Materna de l’AEP ha publicat un document on s’expliquen les principals dificultats per posar en pràctica el contacte pell amb pell entre la mare i el nadó en les cesàries i proposa una metodologia d’actuació per la seva posada en marxa.

S’ha actualitzat la versió anterior del 2013 del Protocol d’Atenció Sanitària del programa “Vacaciones en Paz”, realitzat pels promotors saharauis del projecte “Vacaciones en Paz” amb el suport del Grup d’Immigració-Cooperació de l’AEPAP i facilitat pel Ministeri de Salut Pública de la República Àrab Sahrauí Democràtica amb el propòsit d’orientar als pediatres i infermeres que atenen a nens saharauis acollits durant els mesos d’estiu.

El Departament de Salut ha editat un Protocol de Prevenció per la detecció i intervenció sobre Drogues als Centres d’Educació Secundària amb l’objectiu de dotar als centres d’una eina per prevenir, detectar i intervenir en situacions relacionades amb les drogues com poden ser intoxicacions, consums dins o fora del centre i tinença il·lícita de substàncies estupefaents, entre d’altres.

El Departament de Salut, amb la col·laboració de professionals sanitaris de diversos àmbits de treball, entre ells pediatres, ha publicat una Guia d’acompanyament en el dol perinatal, adreçada a les mares i els pares que pateixen la mort d’un fill durant la gestació, o poc temps després de néixer.

Des de fa uns dies està en funcionament la nova Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, després de les obres que s’hi han estat duent a terme durant els últims mesos. Aquestes unitats, situades a la planta tercera del centre, han estat reformades per tal de modernitzar la distribució dels espais i l'equipament electromèdic, per d’adequar-los a les necessitats actuals tant de professionals com de familiars de pacients. 

Atès que actualment tenim els coneixements i la possibilitat de posar fi a la mortalitat prevenible de dones, nens i adolescents, de millorar en gran mesura la seva salut i benestar i de realitzar el canvi transformador necessari per configurar un futur més pròsper i sostenible, l’OMS ha publicat el document “Estratègia Mundial per a la Salut de la dona, el nen i l’adolescent (2016-2030)” per aconseguir-ho.

S’acaba de presentar el Manual d’anafilaxi pediàtrica, elaborat per membres de la SEICAP (Sociedad Española de Inmunología Clínica, Alergología y Asma Pediátrica) amb l’objectiu d’ajudar als pediatres a diagnosticar i tractar els quadres d’anafilaxis en l’edat pediàtrica.

Des del 12 de juny, el 061 CatSalut Respon inclou, suport de pediatria directament entre els seus professionals gràcies a un acord entre el 061 i l’Hospital de Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Al 2016, el 061 CatSalut Respon va atendre més de 80.000 casos de menors de 16 anys, el 81% dels quals es van resoldre telefònicament.

El Comitè de Nutrició de l’AEP (Asociación Española de Pediatría) ha presentat un decàleg sobre les llets de creixement del nen petit.

El passat 19 de maig va tenir lloc a Berga la VII Jornada d’Atenció Primària al Món Rural que organitzava el COMB (Col·legi Oficial de Metges de Barcelona) , amb el suport de la Societat Catalana de Pediatria i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFFIC). Enguany es va dedicar gairebé de manera monogràfica al ciberassetjament escolar (o ciberbullying), un dels problemes que més preocupen pel que fa  a la relació que nens i joves tenen amb l’entorn digital.

La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública del Departament de Salut acaba de publicar l’informe final de la investigació epidemiològica de quadres neurològics aguts per enterovirus en població pediàtrica detectats a Catalunya durant els mesos d’abril a juliol de 2016.

El Comitè de Nutrició de la AEP i  la SEGHNP (Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica) han elaborat un comunicat conjunt sobre l’oli de palma i l’àcid palmítico en l’alimentació infantil.

El Ministeri de Sanitat, serveis socials i igualtat, amb la participació de l’AEP (Asociación Española de Pediatría), la SEIP (Sociedad Española de Infectología Pediátrica), la SENeo (Sociedad Española de Neonatología) i la SEGO (Sociedad Española de Ginecología i Obstetricia) ha  publicat la guia “Procediment de maneig de l’infecció pel virus zika durant la gestació i en nadons”.

L’objectiu d’aquest document és assegurar el correcte seguiment de las dones embarassades i dels nadons amb risc d’infecció per virus Zika que permiti realitzar un diagnòtic precoç i un maneig adequat dels casos d’infecció congènita.

El Departament de Salut del Govern Basc (OSTEBA), en col·laboració amb l’Instituto de Salud Carlos III, ha publicat la “Guía para las madres que amamantan”.  Aquesta guia està dirigida a les mares que volen alletar o que estan alletant els seus fills, així com a les seves parelles i familiars.

Les pediatres de la SCP RM. Masvidal i D.Canadell, membres del Grup de Cooperació, Immigració i Adopció de l’AEPap, han publicat una actualització del protocol d’atenció a les nens i nens immigrants.

L’agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat un pòster pel personal sanitari on recorda el protocol d’actuació per sospita de xarampió.

Aquesta Guia, elaborada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i que es va presentar el 14 de març del 2017, té com a objectiu fer front als problemes davant d’una possible arribada d’agents perillosos de transmissió per via aèria, per garantir la seguretat i la salut dels treballadors/es que estan exposats a aquests riscos

L'ASPCAT (l'Agència de Salut Pública de Catalunya) ha publicat un full informatiu dirigit als pares amb informació sobre la malaltia meningocòccica en forma de preguntes i respostes.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat un document amb recomanacions per fer més saludables les reunions de treball, les jornades i els congressos. El document ha estat elaborat en col·laboració amb la Secretaria General de l’Esport i pretén transmetre un  missatge coherent amb les recomanacions que es fan des del Departament i les institucions de salut a nivell internacional, en relació amb la promoció d’estils de vida saludable.

L’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha publicat un informe sobre les “ Desigualtats socioeconòmiques en la salut i la utilització dels serveis sanitaris públics de la població de Catalunya’”.

L’AEPap (Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria) ha elaborat un nou decàleg, aquesta vegada relacionat amb el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

L’ACSA (Agència Catalana de Salut Alimentària) ha elaborat un document informatiu sobre el valors de seguretat, exposició i avaluació del risc de l’arsènic a la dieta, analitzant la situació a Catalunya.

L’ASPCAT  (Agència de Salut Pública de Catalunya) ha publicat l’informe anual de la tuberculosi a Catalunya l’any 2015.

S’hi analitzen, entre d’altres, la distribució geogràfica per regions,  les característiques sociodemogràfiques, clíniques, bacteriològiques, els factors de risc dels casos enregistrats i l'evolució de la malaltia durant els últims anys.

L’ AEPCC (Asociación Española de Patología Cervical y Colposcopia) ha publicat una guia, coordinada per la Dra Magda Campins i avalada per 6 societats científiques entre les quals l’AEP (Asociación Española de Pediatría ), que recull una sèrie de recomanacions per la vacunació contra el VPH en diverses poblacions amb risc especial de patir malalties relacionades amb el  VPH.

Des de la Càtedra de Dolor Infantil Universitat Rovira i Virgili s’està promovent el Projecte ASDIN sobre l’atenció al dolor infantil a Espanya. Amb aquest estudi es vol conèixer les pràctiques habituals dels professionals implicats en el tractament del dolor infantil. Per això han fet arribar un escrit a la Societat Catalana de Pediatria per donar a conèixer l’estudi i demanar als pediatres que estiguin interessats la seva participació en l’enquesta.

Diverses notícies aparegudes en mitjans de comunicació i la seva retirada en alguna cadena  de supermercats han generat  dubtes sobre si el panga és un peix adequat en la dieta dels nens. Per aclarir-ho el Comitè de Nutrició de l’AEP (Asociación Española de Pediatria) ha publicat una nota informativa sobre la seguretat del seu consum.

El Comitè de Lactància Materna de l’AEP (Asociación Española de Pediatría) ha publicat un document amb diferents indicadors de l’any 2016 relacionats amb la lactància materna tant a nivell de l’estat espanyol com en d’altres països. 

Els professionals del Servei de Neonatologia Vall d’Hebron tenen a la seva disposició la Guia d’Atenció i Acompanyament al final de la vida per a professionals, un document elaborat per un grup de treball interdisciplinari coordinat per la Dra. Yolanda Castilla, adjunta d’aquest servei. La guia és la més completa existent a l’Estat i vol donar al personal sanitari implicat en el tractament dels nadons les eines necessàries per afrontar un dels moments més durs de la seva pràctica professional.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha emès dues notes informatives en les que assenyala que per tal d’adaptar-se a una manca de disponibilitat d’algunes vacunes cal fer un reajustament del cronograma habitual de vacunació per tal de donar prioritat de vacunació amb les vacunes disponibles a les persones amb més risc d’infecció.

 

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha designat la primera xarxa d’unitats d’expertesa clínica (XUEC) d’atenció a les malalties minoritàries a Catalunya, dedicada a l’atenció a les malalties cognitivoconductuals de base genètica en l’edat pediàtrica. La resolució, amb data 13 de gener, designa les tres unitats d’expertesa clínica que configuraran la xarxa d’atenció en aquest grup de malalties. Aquestes tres unitats s’adscriuen a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

L’objectiu d’aquest protocol és oferir una guia per a la vigilància de les arbovirosis més probables transmeses per vectors mosquits a Catalunya. El creixent nombre de casos diagnosticats a Europa d’aquestes malalties, no solament en la població immigrant o turista sinó també en ocasions en la població autòctona, fa necessari que els i les professionals de la salut adquireixin més coneixements de la geografia mèdica i de les condicions pròpies de les malalties relacionades amb vectors artròpodes.

Malgrat que han passat 30 anys des de la publicació d’aquest codi, molts professionals sanitaris desconeixen la seva existència o les mesures que s’han de posar en marxa pel seu compliment.

El Comitè de Lactància Materna de l’AEP ha elaborat un document informatiu, que resumeix el contingut del codi, per difondre el seu coneixement entre els professionals implicats en la protecció i promoció de l’alletament matern.

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) acaba de publicar el calendari de vacunacions recomanat per l’AEP per l’any 2017.

Com a novetat en el calendari del 2017 les vacunes s’han classificat en 2 categories, segons la seva financiació, i s’han eliminat les vacunes de l’hepatitis A i de la grip, en considerar-se vacunes dirigides a grups de risc.

Pel que fa a les vacunes incloses en el calendari i les seves pautes, els canvis són menors en relació al del 2016.

La SEPEAP (Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y de Atención Primaria) ha publicat una guia para iniciar-se en la cerca de bibliografia i informació científica pediàtriques a internet per a personal sanitari. S’hi han incorporat nombrosos hipervincles que permeten d’anar directament a les pàgines web  i un capítol sobre recerca en infermeria pediàtrica.

La Generalitat ha guardonat amb les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a tretze professionals de la salut i set entitats, als quals se’ls reconeix la seva tasca i trajectòria a l’hora de contribuir a l’avenç i la millora de la sanitat.

Entre els distingits d’enguany hi ha el pediatre  Joaquim Ramis i Coris, l’Hospital Sant Joan de Déu i Pediatria del Pirineus.

El dia 28 de novembre es van lliurar els Premis a l’Excel·lència 2016 del Col·legi de Metges de Barcelona.

Entre els guardonats d’aquest any està el Dr.Xavier Lucaya Layret, especialista en radiologia i pediatria, que va ser president de la nostra Societat del 1984 al 1988.